Supergardās brūklenes ir izcils veselības stiprinātājs, – tās satur A, C, E un B grupas vitamīnus, mangānu, ēteriskās eļļas, citronskābi, skābeņskābi, skudrskābi, ābolskābi, benzolskābi. Vērtīgas ir arī to lapas (mētras). Tās ievāc rudenī, kad ogas jau nogatavojušās. Brūkleņu lapām piemīt antiseptiska, dezinficējoša, pretiekaisuma, kā arī urīndzenoša un savelkoša iedarbība. Kaijēnas pipari ir pilni ar vitamīniem un minerālvielām, tādiem kā vitamīns - K, E, B, B6 un C un minerālvielām - kapsaicīnu, mangānu, kalciju, kāliju, karotenoīdu, kā arī sērs. Agrākos laikos medicīnā tika uzskatīts, ka asie pipari veicina kunģa čūlas rašanos, taču ir nu ir pierādīts gluži pretējais, tie ne tikai nekaitē kuņģim, bet čūlas gadījumā palīdz tam ātrāk sadzīt un veidot jaunus audus kuņģī.


6