Burkāni ir vieni no vērtīgākajiem dārzeņiem, jo to sastāvā ir daudz šķiedrvielu, nedaudz olbaltumvielu, vitamīni B, C, E, K, beta karotīns, minerālvielas – kālijs, kalcijs, magnijs, dzelzs, fosfors, nātrijs, dzelzs, hlors, jods, folijskābe, cukurs, kā arī aminoskābes. Burkānos esošie mikroelementi ir praktiski neaizstājami sirds un asinsvadu slimību profilaksei. "Viena no vērtīgākajām vielām burkānā ir beta karotīns, kuru cilvēka organisms pārvērš par A vitamīnu. Tas palīdz uzturēt veselīgu ādu, labu redzi un gļotādu stāvokli. Kurkuma (saukta arī par tumeriku) nāk no ingvera dzimtas auga saknes. Kurkumai ir nomierinoša, antibakteriāla, pretiekaisuma un pretsāpju iedarbība. Kurkuma ir izcils mangāna, dzelzs, kā arī B6 vitamīna, šķiedrvielu un kālija avots. Kurkumam piemīt piparota, silta, nedaudz rūgta garša un maigs aromāts, kas mazliet atgādina apelsīnu un ingveru. Viena no galvenajām kurkumas “sastāvdaļām” ir kurkumīns, kas piešķir kurkumai tās dzelteno krāsu un ārstnieciskās īpašības. Kurkumīna spēcīgā antioksidanta iedarbība spēj neitralizēt organismā cirkulējošos brīvos radikāļus, kas veicina gan iekaisumus, gan audu deģenerāciju un paātrina novecošanos. Vēl vairāk, kurkumīns spēj aktivizēt paša organisma iekšējo antioksidantu aktivitāti.


6